17 Haziran 2016 Cuma

MAKEY MAKEY’i Bir Derse Uyarlayalım

Yeni nesil öğrenme modellerini birçoğumuz artık derslerin de kullanmaktadır. Bende bugün size bir derste öğrenme modellerinden “TPACK” öğrenme modelini ve günümüzde yaygın olan yeni teknolojik trendlerden MAKEY MAKEY elektronik kartının birbirine entegre bir şekilde derse uyarlanmasından bahsedeceğim. TPACK öğrenme modelinin anlayalım ilk önce Teknoloji bilgisi, İçerik bilgisi ve Pedagojik bilginin bir derste bir arada olması bize TPACK öğrenme modelini sunmaktadır.  Yani bir dersin anlatımın da öğrencinin akademik bilgiye sahip olması, teknolojiyi yeterli düzeyde kullanabilir olması,  öğretmenin teknolojik ve içerik bilgisine hakim olması bize TPACK modelini verimli şekilde derse uyarlamamızı sağlar. Bugün Fen ve Teknoloji dersinde Madde iletkenliği konusunu TPACK ve MAKEY MAKEY ile anlatımından söz edeceğim. Bunda amaçladığımız ne peki ? İlk olarak öğrenmenin kalıcı olmasını sağlamak, öğrencilerin derste verimli olmasını sağlamak, yaratıcılık, işbirlikçi öğrenme, hayal dünyasının sınırlarına çıkmayı bu dersimiz de yaşayarak öğrenecekler.
Dersimize başlamadan önce öğrencinin akademik düzeyini belirlemek için Web 2.0 araçlarından yararlanabilirsiniz. Örnek verecek olursak, KAHOOT, PLİCKERS  vb. değerlendirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Konumuz madde iletkenliği olduğu için su iletken midir? tarzı sorular sorularak üniteye ne kadar hakim oldukları belirlenmelidir.
Ve İçerik bilgisini kullanarak öğretmen hazırladığı sunu’lar ile görselliği sağlamış olup üniteyi öğrencileri aktarmaktadır. Sözel olarak aktarılan ünite animasyonlar ile desteklenmelidir.
Şimdi öğrencinin görsel ve sözel olarak işlediği üniteyi kendileri gerçek hayatta deneyimlemeye başlayacaklar. Nasıl mı ? İşte MAKEY MAKEY dediğimiz elektronik kart bize klavye görevini, iletken maddeler yardımıyla sunmaktadır. Resimde de gördüğünüz bu kart kablolar aracılığıyla iletken olan herşeye bağlanıp, bizim mobil uygulamaları yönetmemizi sağlayabilir.



Derste nasıl uygulandığını geldiğimiz de iletken maddeleri çocukların düşünmesi sağlanır. İnsan vücudu, su , muz, elma, kurşun kalem, aleminyum gibi gibi.. birçok iletken maddeleri size saymasını isteyin. Sınıfta uygulatabilecek olanlar su yada meyveler olabilir. Su tercih edilmektedir. Öğrencilere resimde gördüğünüz gibi su düzeneğini kurun ve suya dokunarak Scratch’ de Mario oyununu oynatın. Sadece suya dokunmaları ve marionun hareket etmesi öğrencilerin merakını artıracak ve siz burada insan vücudunun iletkenliğinden ve suyun iletkenliğinden bahsetmiş olacaksınız. MAKEY MAKEY sadece hayal dünyanıza kalmış. Bu kartı anaokulunda oyun amaçlı, bilgisayar derslerin de klavye görevi olarak her koşulda kullanabilirsiniz. Projeler oluşturabilirsiniz.
TPACK modelini ve MAKEY MAKEY kullanarak bir çok şey yapabilirsiniz. Amacımız yeni neslin üretken, bilgi sahibi, ders işlemekten zevk alan, meraklı öğrencilerin yetişmesidir. Geleceğimiz öğrencilerdir. Öğretmenlerin yeni trendleri kullanarak dersi işlemeleri, öğrencilerin akademik düzeyini arttırır. 21. yy becerilerine sahip olmasını sağlar. Herşeyin başlangıcı meraktır. Bu unutulmamalıdır.
İyi günler diliyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder