17 Haziran 2016 Cuma

SCRATCH ile Labirent Oyunu Yapıyoruz

Daha önceki yazım da SCRATCH uygulamasından bahsetmiştim. Bugün sizler ile Scratch programında bir oyun yapacağız. Verdiğim eğitimler de sıkca yaptığım bir oyunu bugün sizler ile paylaşacağım. Kısaca Scratch'e değinmek istiyorum. Web 2.0 araçlarından biri olan Scratch öğrenciye küçük yaşta kodlamayı sevdiren, kendi oyununu yapabilme özgüvenine sahip olmasını sağlayan, kodlarken stratejik, algoritmik düşünce gücünü geliştiren, küçük yaşta proje oluşturmasını sağlayan program diyebiliriz. Günümüz de kodlama bu kadar önemliyken, öğrenmemek kaçınılmaz olmaktadır.

Şimdi gelelim oluşturacağımız oyunumuza. Labirent, herkesin bildiği  yıllardır oynanan labirent oyununu çocuklara Scratch programı yardımıyla işbirlikçi olarak öğretmeyi amaçladık. Bu çocuklara gösterilecek en temel oyundu. Amaçlanan bu oyundan öğrendiklerine yeni bilgiler katarak, kendi hayal dünyası ile yeni oyunlar yaratmak. Ve bunu sosyal hesapların da paylaşarak herkesle paylaşma imkanı sunmak. Sadece bir kişinin, öğrencinin oluşturduğu oyunu beğenmesi özgüvenin arttırır ve yeni yaratıcı oyunlar yapmaya iter.


Oyunu size görsel olarak sunacağım. Öğrencilere ilk olarak Scratch giriş tanıtılır. Üyelik oluşturulur. Daha sonra Scratch'in bütün menüleri sözel olarak anlatılır. 



Scratch menüleri tanıtıldıktan sonra çizim araçları ile kendi labirent oyunları çizmeleri istenir.



Her öğrenci kendi renklerini seçerek labirent oyununu oluştururlar. Ve artık kodlama kısmına giriş yapılır. Yarasanın üzerinden kodlama yapılmaya başlanır. Amaç yarasanın yön tuşları hareket etmesi ve elmaya ulaşmasıdır. Ulaştığı anda kazandınız mesajını vermek çok önemlidir. Dönütler öğrencinin merakını daha çok arttırmaktadır. Alttaki resim de öğrenciler ile soru- cevap şeklinde kodlama yapmaya başlamış olduk. Öğrencinin her dediği denendi ve yanlışlarını görerek doğru kodlamayı öğrendiler. 




Son olarak ekranda gördüğümüz gibi çocuklarla eş zamanlı kodlama oluşturuldu.Öğrencilerden gelen tepkiler genel olarak olumlu oldu. Bazı öğrencilerin yapamamaktan korktukları görülmekteydi. Bu durumlarda arkadaşları ile birlikte yapılması teklif edildi ve eğlenceli hale getirildi. Her öğrenci yeni bir bilgi aldığında merak duygusu uyanır ve öğrenciye eğlenceli ve teknolojik bilgi sunulduğunda daha verimli sonuçlar alındığı gözlenmektedir. Bugün ki yazım da Scratch ile oyun gerçekleştirildi ve sizde öğrencilerle Scratch'e başladığınız da oluşturabileceğiniz bir oyun kodlandı. Yararlı olması umudu ile..

Teşekkür ediyorum ve iyi günler diliyorum..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder